Dünya Arıcıları Apimondia 2017 İstanbulda Buluştu

İstanbul Arıcılar Birliği olarak katkıda bulunuğumuz Apimondia 2017 başarıyla gerçekleştirildi. Dünya arıcıları, bal sektörü ve bilim insanları, 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi kapsamında ilk kez İstanbul’da buluştu.Kongre, 29 Eylül–4 Ekim tarihleri arasında, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Kongreye gösterilen ilgi pek çok açıdan Türk arıcılık sektörü için bir milat olarak kabul edildi. 9 bine yakın ‘kayıt’ yaptıran yerli arıcı ve balcı; 120’ye yakın ülkeden de 2000 civarında dünya arıcı ve balcısı altı günlük etkinliğe katıldı. Apimondia kapsamında düzenlenen Dünya Arıcılık Ödülleri 2017 için yabancı arıcılardan gönderilen 450 numune bal yarıştı; bunlar kongreye sponsor olan ARGE merkezi laboratuvarında analiz edildi.

Bal üretiminde dünyada ikinci olan Türkiye, bal ihracatında ve fiyat performansında geride kalıyor. Dünyada en fazla bal üreten ülke Çin’e ‘krem bal’ ihracatı yapan firma yetkilisi; polen, propolis, arısütü ve arızehri gibi katma değeri yüksek ve ARGE çalışmaları ile üretilecek yenilikçi ürünlerle Türkiye’deki bal sektörünün dünya ile rekabet edecek hale gelebileceğini belirtti.