Şile Bal Ormanı Projesini Başlattık

Şile Bal Ormanı Projesini Başlattık  Şile’nin Teke köyü mevkiindeki Melen Çayı Projesi içinde bulunan Yeşilçay İsale Hattı üzerine Bölge Müdürlüğümüzce projelendirilen Şile Yeşilçay Bal Yolu Projesi için ilk fidanlar törenle dikildi.

Şile Teke Köy’de gerçekleştirilen törene Şile Kaymakamı Salih Yüce, Orman Bölge Müdürümüz Zekeriya Mere, İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Onur Çilenk, Şile Orman İşletme Müdürü Murat Çakır, Bölge Müdürlüğümüz Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Şube Müdiresi Canan Yeşil, Orman İşletme Şefleri, Davetliler ve yöre halkı katıldılar.

Sunuculuğunu Tiyatro ve Sinema oyuncusu Selin Dilmen’in yaptığı törenin açılış konuşmasını Şile Orman İşletme Müdürü Murat Çakır yaptı. Çakır; Kendilerine böyle bir talep gelince durumu değerlendirerek bal yolu projesini hayata geçirdiklerini kaydetti ve Şile için yapılacak daha çok hizmetleri olduğunu söyledi.

İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Onur Çelenk “Arıcılar birliği olarak Orman Bölge Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz, bu gün bizim bayramımız” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Orman Bölge Müdürümüz Zekeriya Mere konuşmasında “Şile ve insanları her şeyin en iyisine layık, Şileliler bir yeniliği kabulleniyor özümsüyorlar, Şile potansiyel kaynakları yüksek bir yer ve orman alanımız çok fazla. Yöneticilerimiz ve muhtarlarımız Şile için çalışan üreten herkesi kucaklıyorlar bu da bizi yeni hizmetler içi teşvik ediyor” dedi.

Mere “Bal yolu ormanının evveliyatı var, Şile halkı, İstanbul Arıcılar birliği, Şile Arıcılar birliği bizi teşvik etti. Kestane balı Şile’de çok özeldir. Kestaneden bal almadan önce arıyı güçlendirecek bir bal Ormanı tesis ettik, Ağva bal Ormanı. Bu orman 600 hektar büyüklüğünde, arıcılarımızın taleplerine cevap verdik ve arıları göç ettirmemek için de “Yeşil Çay Bal Yolu” projesini tasarladık. Bu proje ile 144 km uzunluğunda yaklaşık 164 hektar büyüklüğünde bir alanda çalışacağız, bu oldukça büyük bir proje. Yeşilçay Bal Yolu zirvede bir proje, biz buna inandık, Şile ilçemizin kıymetli halkı ve idarecileri, sivil toplum örgütü temsilcileri de inandılar.

Bu gün burada projenin ilk fidanları toprakla buluşacak ve umutlarımız ile birlikte yeşerecek”
Orman mühendisleri, tarımcılar herkes bir arada, Kuyucaklılar lavanta üretimini yıllardır yapıyor, onlar da bu gün aramızda, onların görüşlerinden, hata yapmamak için uygulamalarına bağlı tecrübelerinden faydalanıyoruz. Başta Şile ve İstanbul olmak üzere ülkemiz için, Geleceğimiz için çok faydalı bir Çalışmaya imza attığımıza inanıyorum, hayırlı uğurlu olsun diyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Şile kaymakamı, Salih Yüce de konuşmasında “Bugün uygulayacağımız proje %80’i orman olan, gelir kaynakları orman, turizm ve arıcılık olan ilçemiz için çok önemli bir Projedir. Bal yolu projesi hem orman, hem turizm, hem de arıcılık ile doğrudan ilgilidir, bu nedenle ziyadesiyle mutluyum. Başta Orman Bölge Müdürümüz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar hep birlikte Lavanta bitkilerini dikerek projenin ilk bitkilerini toprakla buluşturdular. Ardından misafirler için hazırlanan ikramlar dağıtıldı ve yine katılımcılara hazırlanan stantlardan fidanlar, Arı Otu Tohumu ve yörede üretilen Kestane Balı dağıtıldı. Orman Bölge Müdürümüz Kestane balının tadına baktı ve daha sonra basın mensuplarına kendi eliyle ikram etti.