Onur Çilenk : İstanbulda yılda 2000 ton bal üretiliyor

İstanbul’da kayıtlı bin 200 arı yetiştiricisi olduğunu kaydeden Çilenk, mega kentin yaklaşık 2 bin ton bal üretimi ile Türkiye’de 7. sırada olduğunu ifade etti.

İstanbul Arıcılar Birliği, şehirde arı yetiştiriciliğini teşvik ve geliştirmek için üniversitelerle işbirliği yapıyor. Birlik, arıcılık kurslarının yanı sıra bal üreticilerine makine ekipman desteği sağlıyor. Kuruluş bal festivalleri ve eğitim kursları da organize ediyor.

GEZGİN ARICILAR

Türkiye’deki arıcılık faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmeliklerle sürdürülüyor.

Gezginci arıcılıkla ilgili bölümde, arıların çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde yerleşim yerleri dışında bir yere yerleştirilmesi isteniyor. Yönetmelik kapsamında, belirlenmiş bölgede konaklayacak gezginci arıcı, konaklayacağı yer gerçek kişiye ait ise şahısla, köy tüzel kişiliği sorumluluğunda arazi ise köy muhtarlığıyla, diğer tüzel kişiliklere ait arazi ise yetkililerle, devlet ormanlarında konaklayacak arıcılar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilgili birimleri ile anlaşma yapıyor.